Af

Jakob H

Hej derude!

Om mig

Jeg hedder Jakob Hansen og er en 27 årig maskiningeniørstuderende ved Ingeniørhøjskolen i Århus. Jeg er oprindelig født og opvokset i Vejle, hvor jeg har boet i Vinding. Efter endt folkeskole startede jeg i lære, hos KD Maskinfabrik i Vejle, som kleinsmed. Jeg besluttede mig hurtigt efter jeg modtog mit svendebrev om, at jeg ville videreuddanne mig. Først tog jeg en HF på Rosborg Amts Gymnasium i Vejle og derefter flyttede jeg til Århus for at studere på Ingeniørhøjskolen.

Et valg skulle træffes

Efter endt 4. semester skal maskiningeniørstuderendende ud og udfolde de tillærte teoriske værktøjer i praksis hos en virksomhed som praktikant.

Jeg søgte to steder og fik praktikpladsen begge steder. Den ene lå nærliggende og var lønnet, mens det andet var ulønnet og i København.

Det logiske valg ville nok både for mig og andre være det førstnævnte, men valget faldt på sidstnævnt idet organisationen hed Copenhagen Suborbitals.

Copenhagen Suborbitals

Copenhagen Suborbitals er en frivillig organisation som har den vision, at sende den første dansker i rummet i deres egen udviklet raket og rumskib. Copenhagen Suborbitals består af 2 fastansatte, Kristian Von Bengtson og Peter Madsen. Det er dem der er drivkraften bag projektet. Foruden dem er der en masse deltidsspecialister der giver en hånd med i bl.a. weekenden.

Projektet er udelukkende finansieret af sponsorater og af en støtteforening kaldet raketvenner.

Før man ønsker at en person sætter sig på plads i rumskibet og lade sig affyre mod rummet er der en masse indledende arbejde, som bl.a. er udvikling af stabile raketter, der skal være på plads.

Så derfor prøvede de i sommeren 2010 at opsende, ved deres første forsøg, en hybrid raket HEAT 1X med det tilhørende rumskib Tycho Brahe ude på Østersøen nær Nexø Bornholm. Dette forsøg mislykkes idet at der var problemer med en ventil der ikke åbnede for oxidationsmidlet.

I år 2011 vil der igen gøres et forsøg på en opsendelse. Opsendelsesvinduet er i periode 1 – 18. juni og dette gang skal det nok lykkes! Der er blevet reflekteret over den sidste opsendelseskampagne og de problemstillinger som var med til et mislykket forsøg er blevet behandlet.

Praktikanten

At være praktikant i en organisation der prøver at være det fjerde medlem i en eksklusiv klub af rumfartsnationer der har formået at opsende deres egen borger op er så fedt!

Min første måned her er lige passeret og det går ikke stille for sig.

Jeg startede mit praktikforløb med at svejse lidt på en injektor (hjertet af en raket) og lave nogle kølespiraler til en ilttank.


De efterfølgende dage skulle affyringsplatformen Sputnik hejses op fra havnebassinet idet den skal motoriseres, så den kan være selvdreven til næste opsendelseskampagne.

I sammen omgang blev Ubåden Nautilus hejst op. Nautilus er Peter Madsens tidligere projekt og er blevet til verdens største af hendes slags på 40 tons.

Efter at Sputnik og Nautilus er kommet på plads, på Refshalvøen ved HAB hvor Copenhagen Suborbitals opererer fra, er jeg næsten færdig med at konstruere og dimensionere en pejlestation.

Pejlestationen skal bruges i opsendelseskampagne i år og består af en masse antenner der sender og modtage radiosignaler imellem kontrolrummet og raketten samt rumskibet.

Disse radiosignaler bliver brugt til mange forskellige ting; live videosignal, temperaturfølere placeret strategiske steder, separationsmekanismen mellem raket og rumskibet osv.

Pejlestationen er næsten færdig og jeg vil snart påbegynde et nyt projekt.

Af fremtidige projekter skal deres affyringsplatform Sputnik, som nævnt, skal motoriseres. Dette vil jeg blogge om senere.

Jeg vil slutte af for nu.

Ad Astra

Jakob Hansen

Skriv en kommentar