Af

Johanne Valbjørn Gydesen

Mit navn er Johanne Valbjørn Gydesen, jeg er 25 år og studerer til daglig statskundskab på Aarhus Universitet. I forbindelse med mit udvekslingsophold til Universitetet i Tromsø i forårssemestret 2019 har jeg modtaget Middelfart Sparekasses studielegat. Følg gerne mit nordnorske eventyr her på bloggen.

Et semester i Tromsø indeholder uendeligt mange muligheder for at komme ud i naturen. Jeg vil prøve at vise bare en brøkdel af det turliv, jeg har levet i de sidste måneder.

Det er ingen hemmelighed, at en vigtig årsag til, at jeg valgte Tromsø som destination for mit udvekslingsophold, var naturen og turmulighederne. Det er heller ikke tilfældigt, at det blev i forårssemestret: med ankomst i januar og afrejse i juni har jeg fået 4-5 måneder med sne! Og for en ski-nørd som mig er det jo drømmen, der blev til virkelighed.

Jeg kunne nok have dedikeret samtlige af mine blogindlæg til dette tema og alligevel ikke været løbet tør for historier. Men nu samler jeg simpelthen “tur”-temaet i ét indlæg og prøver at give et indtryk af de uendeligt mange eventyr, det skønne Nordnorge kan byde på.

Den storslåede natur venter lige uden for døren. Dette billede er taget fra “byfjeldet” Tromsdalstinden. Størstedelen af byen ligger på Tromsøya, som er den ø, der kan skimtes i baggrunden på billedet.

Først og fremmest har der været skiturene. Men ski er jo ikke bare ski: jeg har skiftevis spændt henholdsvis langrendsski, fjellski og randoneeski under fødderne.

Langrend har primært været som sport og træning, hvor jeg som medlem af TSI Langrenn (studentidrætsforeningen) har deltaget i teknik- og intervaltræning hver uge i januar, februar og marts. De løbende træningsmål har været fire skiløb: Tromsø Skimaraton (42 km), Kvaløya Skimaraton (42 km), Reistadløpet (50 km) og sidst, men ikke mindst: Svalbard Skimaraton (42 km).

Med universitetets langrendsklub var jeg på Svalbard i en forlænget weekend for at deltage i Svalbard Skimaraton i slutningen af april. Her krydser jeg målstregen efter 42 seje kilometer. En perfekt afslutning på langrendssæsonen.

Fjellski minder om langrendsski, men er mere egnede til at tage “ud på tur” uden for de opkørte løjper. Så er det bare om at pakke rygsækken og begive sig af sted. Ud i den vilde og stille fjeldnatur.

På fire-dages hytte-til-hyttetur på fjellski i begyndelsen af april, hvor der stadig var masser af sne i fjeldene.
Den Norske Turistforening har hytter over hele Norge. Der er senge, brændeovn og køkken med gaskomfur. Fantastisk at komme frem til efter en lang dag på ski.

En anden måde at tage på tur på er at gå på “toptur” på ski. Her anvendes randonee-ski, som minder om slalomski. Men hælen er løs, når man går opad, og kan så sættes fast, når man suser nedad fjeldtoppene på en brøkdel af den tid, det tog at gå op. Det giver fine dagsture med fantastiske udsigter.

Der er noget helt særligt ved at gå på ski i shorts og t-shirt! Og det kan man i Tromsø på de solrige forårsdage. Her er jeg på “toptur” til et fjeld lige uden for byen.

I maj måned begyndte sneen i fjeldene så småt at smelte. Selv om det er en proces, som tager tid, åbner det stille og roligt op for en ny turform: vandreture! Det er skønt og enkelt, at det eneste, man nu behøver for at komme ud på tur, er at snøre vandrestøvlerne.

Ved kysten smelter sneen hurtigst, så her starter en ny sæson med vandreture i fjeldene.

For nylig har midnatssolen også meldt sin ankomst. Det er nu lyst døgnet rundt, hvilket især i begyndelsen kan være ret forvirrende. Jeg er ved at vænne mig til det, men det gør også trangen til at komme ud på tur endnu større!

Der er noget magisk over at få midnatssolens stråler direkte ind i teltet.
I slutningen af maj er det blevet sæson for midnatssolen. Det er lyst døgnet rundt. Billedet er taget kl. ca. 00:30, hvor solen står lavest på himlen.

Heldigvis har jeg en måned tilbage af mit ophold, så der er stadig tid til mange ture i de smukke sommerfjelde.

Skriv en kommentar