I sommeren 2016 gik Middelfart Sparekasse med til at støtte et formål, der sikkert lå lidt uden for deres sædvanlige bane. Der var her tale om et projekt, hvor vi var en gruppe unge mennesker fra flere steder i landet, der samledes i Middelfart for at optage en kortfilm med professionelle skuespillere i hovedrollerne – og jeg vil egentlig gerne lægge ud med at skamrose Sparekassen for deres lyst til at tage en chance med deres støtte til os, når udkastet af sponsoratet kan være ret vanskeligt at opgøre i kroner og ører.
Filmen blev færdig i oktober samme år, og der var egentlig kun ét sted, vi kunne finde på at afholde premieren på filmen. Epicenteret af undergrundskultur i Middelfart, Ungdomshuset Walker, der faktisk også var stedet, hvor både Magnus (filmens producer) og jeg hver især fik vist vores første kortfilm. Næsten 100 mennesker, hvor en stor klump bestod af venner og familie, dukkede op for at se den atten-minutter lange film. Det var ret utroligt. Vi havde fået lov til at dele en gratis bajer ud til alle gæsterne, og der var også lidt fest bagefter.
Herefter var der stille lidt. Rusen efter den første visning lagde sig stille og roligt, og vi trængte alle til en pause fra filmprojekter efter Bøsseskovens seks måneder lange tilblivelsesproces. Vi skød filmen afsted til et par prominente festivaller både i Danmark og internationalt – og så var der ikke andet at gøre end at trille tommelfingre og håbe på det bedste.
Og lige som vi var begyndt at tvivle på filmens kvalitet efter et par afslag begyndte det i foråret 2017 at røre på sig. Filmen blev udvalgt til at konkurrere i LGBT-kategorien, ’Come As You Are’, ved verdens største kortfilmsfestival for unge under 25, NFFTY. Det hele foregik i amerikanske Seattle, hvor filmens føromtalte producer, Magnus, drog til. Han deltog både i en Q&A på et college og til selve festivalen, hvor han svarede på spørgsmål fra publikum om filmens tematikker, tilblivelse og visuelle stil.
Filmen blev også udvalgt til konkurrence i det nordlige Norge på en prominent ungdomsfestival og blev nomineret i kategorierne Bedste Fotograf og Bedste Skuespiller for Claus Flygare ved den danske kortfilmsfestival, Filmkraft. Her vandt Claus en vaskeægte pris for sit skuespil i filmen.
Det interkontinentale eventyr skulle dog vise sig ikke at være helt slut endnu, for filmen blev både udvalgt til konkurrence og sidenhen kåret til Best International Picture ved den amerikanske festival Trans Stellar – hvilket jo i øvrigt var endnu mere fedt, da festivalen er arrangeret udelukkende af folk i LGBT-grupper. Det var jo ligesom den største ros, man kan få, når man laver film om andre samfundslag- og grupper end ens eget – at den går rent hjem hos de mennesker, der sommetider går i samme sko som filmens karakterer.
Det har været et ret fantastisk år for os. Vi tog alle sammen, især os fra Middelfart, et skridt op rent fagligt i vores kunstneriske udvikling, og så fik vi oven i købet også den type ros og klap på skuldrene, der bare giver blod på tanden for at slide endnu mere. Vi vil jo bare gerne lave film, og vi vil gerne lave præcis de film, vi ønsker at lave. Det fik vi lov til med Bøsseskoven.
Note – Bøsseskoven kan stadig opleves på det store lærred til Odense Film Festival under blokken ’Upcoming Odense – Etablerede talenter’ klokken 16:00 ved Kulturmaskinen.
Hvis det ikke er noget, kan filmen ses online på Filmmagasinet Ekko’s hjemmeside: https://www.ekkofilm.dk/shortlist/film/bosseskoven/