Af

Louise Raundahl Kristensen

Mit navn er Louise, jeg er 23 år gammel og læser til dagligt journalistik på journalisthøjskolen i Aarhus. Her på 4. semester skulle jeg have taget et semesters udveksling på et universitet i London, hvilket corona desværre fik sat en stopper for. Derfor vil jeg nu tage jer lidt med om bag livet på journalisthøjskolen, og det berømte og berygtede 4. semester, hvor man skal søge praktik og matches med et mediehus på “panikdagen.” Jeg håber, I vil læse med!

Hej med jer!

Mit navn er Louise. Jeg er 23 år gammel, og går lige nu på 4. semester på journalistik på Danmarks- Medie & Journalisthøjskole i Aarhus. Jeg har været så heldig at være én af modtagerne af studielegatet, da jeg egentlig skulle have været på udveksling til London. Det satte corona desværre en stopper for. 

Det tog noget tid lige at sluge aflysningen, for hold op hvor kan man nå at forestille sig meget om sådan et ophold. Jeg skulle have haft en masse kreative fag, gjort brug af skolens mange faciliteter, snakket en masse engelsk, siddet på en pub fredag eftermiddag og talt med tilfældige mennesker, og fundet de mest finurlige afkroge af London. 

Men jeg er i stedet tilbage på den nye skole, der nu er flyttet ned til Kathrinebjerg, tættere på andre studier. Og når det nu skal være sådan, er det godt nok dejligt at komme tilbage og se alle de fantastiske mennesker igen. Det føles lidt som en genforening efter total nedlukning, og det er jeg glad for at være en del af. 

Lige nu har jeg det, man kalder dialogbaseret journalistik, som bliver brudt op af praktiksøgning og derefter et sidste semesterprojekt. Vi har været i gang i tre uger nu, hvor vi har skullet skrive historier, som udspringer af aarhusianerne selv. Vi fik uddelt et sted hver og min gruppe og jeg fik Storcenter Nord. Så her gik vi rundt hele dagen og snakkede med mennesker og indsamlede spørgsmål til mulige historier. Derudover har vi haft forskellige oplæg fra blandt andet Zetland, men også Hearken, der hjælper medier med at involvere læsere og lyttere i den journalistiske proces.  Derudover har vi spillet et dilemmaspil, der fokuserede på prioriteringen af historier, og hvordan det er vigtigt at skabe et nuanceret mediebillede, så der ikke bliver en alt for stor overvægt af katastrofer og konflikt. Faget indebærer nemlig også konstruktiv journalistik, som flere og flere medier er begyndt at fokusere på. 

I de tre ugers arbejde vi har haft, er det især følelsen af at yde en ”service” som journalist, der har fanget mig. Det at skrive til- og for nogen og ikke blot lave journalistik for journalisternes egen skyld. Det tror jeg også kan være med til at få tilliden til medierne tilbage. Flere mener, at journalister er nogen, der sidder højt oppe og vælger, hvad der skal tales om, uden at have nogen føling med hvad der i virkeligheden rører på sig ude blandt borgerne. Og oftest er det jo også sådan, at det er journalisten selv der idéudvikler, researcher, interviewer, producerer og til sidst publicerer. Først herefter er det borgerne, der reagerer, hvor journalisten højst sandsynligt allerede er videre til næste opgave. Derfor har det virkelig været sjovt og udfordrende, at lukke mere op for ens journalistiske arbejde, og få sparring med de mennesker, det handler om. Det kommer vi til at gøre endnu mere til semesterprojektet. 

Jeg endte med at skrive en historie, med min makker Clara, om hvad Aarhus Kommune gør for biodiversiteten i byen. Det kom der en fin historie ud af, som nu er endt sammen med en masse andre historier på vores side ”Lyt til Aarhus.” Den kan i finde her: http://lyttilaarhus.mediajungle.dk/category/alle/

Udover skole er jeg med i foreningen Radio Genlüd, hvor vi hver tirsdag aften sender en times live radio fra skolen. Vores program hedder Nostaltierne, som tager lytterne med tilbage i tiden og ser på, hvad der skete, hvilket musik der var de helt store hits, og hvor vi lige selv befandt os. Derudover er jeg med på skolens pigefodboldhold Ulla United, som er et vildt fedt fællesskab. 

Nu er der efterårsferie, og snart starter praktiksøgningen. Det bliver drøn spændende. Så i ferien skal jeg nok have styr på den hjemmeside, vi skal have lavet, hvor mediehusene kan finde vores produktioner og lære os lidt at kende. Så når jeg nu ikke kan tage jer med rundt på mine oplevelser i London, må det altså blive her på 4. semester i stedet. Men det bliver helt sikkert også spændende. Så jeg håber, I vil læse med! 

Skriv en kommentar