Lapland
Rovaniemi. I dag er her minus 19 grader og her ligger omtrent en meter sne. Jeg kunne starte med at liste alt det tørre: Hovedbyen i Lapland, 60.000 indbyggere, 14.000 rensdyr, ligger ved polarcirklen og cirka 1.500 km fra Aarhus i luftlinje. Bum – så er det tørre overstået!
Byen har sin egen lufthavn, så det er nemt at komme hertil. Ikke desto mindre valgte jeg at rejse hertil med tog og færge sammen med Alma, som også kommer fra Aarhus og er på udveksling her i samme periode. Turen med tog og færge tager omkring 42 timer fra Aarhus H til togstationen i Rovaniemi. Det er virkelig en dejlig tur, hvor man hele tiden har noget at se på. Man kan bevæge sig frit i toget og der er madvogn i både svenske og finske tog – det er altså luksus! Togrejsen gav mig en rigtig god fornemmelse af, hvor langt væk hjemmefra jeg er. Det var en fed oplevelse selv aktivt at rejse hele vejen herop med alt det habengut, jeg skal bruge i løbet af mine godt og vel fem måneder her. Vel var det tungt at få det op og ned fra bagagehylder og ind og ud af tog, men hele vejen har folk været søde til at hjælpe – især til sidst, når armkræfterne begyndte at svigte lidt.
Jeg er så heldig at have fået et værelse 300 meter fra universitet. Boligforeningen har en flot portion studieboliger, især til udvekslingsstuderende. Jeg deler en lejlighed med Kaja fra Slovakiet, som også er her på udveksling i forårssemestret. Vi har et værelse hver på omkring 15 m2, som er møbleret med klædeskab, seng, skrivebord og stol. Derudover deler vi et halvstort køkken, et fint badeværelse og en god stor entré med plads til alt vintertøjet. Vi har fem minutters gang til et godt lille supermarked, som har åbent til midnat alle ugens dage. Det ligger i øvrigt lige over for universitetet.
Lys
Der er noget med lyset heroppe. For det første, så er der ikke meget af det, så D-vitamin er et must! Til gengæld er det tilsat i en hel del fødevarer, som for eksempel letmælk. Da jeg ankom den 4. januar var der dagslys i lige omkring 3 timer. Dagslys er måske så meget sagt, for det var stort set bare en solopgang, der gik ned igen. Nu har jeg været her i nogle uger og solen når faktisk op over trætoppene nu. Den står op omkring kl. 9 om morgenen, men lyset er her først rigtigt omkring kl. 10. Lyset begynder at forsvinde igen omkring kl. 14. Det bliver til gengæld ikke kulsort nat heroppe, for sneen og rimfrosten lyser så fint op overalt udenfor.
En anden slags lys – den slags, som folk rejser hertil for at opleve – er naturligvis nordlyset. Flere af de andre internationale studerende heroppe har en app, som viser prognoserne for nordlys for et par dage ad gangen. Når der er stor chance for at se nordlys, så liver fælleschatten i WhatsApp for alvor op. Det gjorde den også i tirsdags, d. 21. januar. Der var helt skyfrit og alle forhold var perfekte til nordlys. Vi fandt en rigtig god plet ud til floden i den nordlige ende af byen, hvor udsynet var rigtig godt og uden alt for meget lysforurening. Vi stod klar fra omkring kl. 20 og ventede. Omkring kl. 21.15 begyndte himlen at ændre sig helt svagt, og lige pludselig bølgede fine grønne toner på himlen over Rovaniemi. Et billede kan aldrig rigtig helt indfange en situation, men jeg fik nu alligevel taget et par stykker. Det er helt overvældende at opleve at omkring hundrede mennesker kan blive musestille i ét og samme sekund, hvorfra det bare handler om at suge oplevelsen til sig. Vi havde glæden af nordlyset i en times tid. Det var helt og aldeles magisk.
Tre kulturelle forskelle
Jeg forsøger at skrive det ned, når jeg møder nogle spøjse kulturelle forskelle. Dem vil jeg liste et par stykker af i slutningen af hvert blogindlæg. Her kommer dagens tre kulturelle sammenstød:
- I Finland er det normalt, at der i motionscentre, på skoler og andre offentlige steder er indforstået (af og til skiltet) forbud mod at have parfume og aftershave på, som andre kan lugte. Op mod 20% af den finske befolkning er overfølsomme overfor stærke lugte og desuden griber for meget ind i andre menneskers intimsfære (som man værner meget om heroppe).
- Man får solbriller på hos tandlægen, for at beskytte mod det skarpe lys.
- Finnerne er svært glade for yoghurt. Yoghurt-køleren i supermarkedet har sin helt egen endevæg i Prisma, som er den finske udgave af Bilka.
Kære Tina. Tak for en inspirerende artikel Modtog du andre legater end Sparekasses Studielegat? Jeg har en kæmpe drøm om at tage et semester i Finland. Det tager ca. 5 mdr. og mangler ca. 50.000 kr i finansiering, og jeg har hørt, at det måske er muligt at søge legater til den slags uddannelse. Jeg har allerede modtaget hjælp til legatsøgningen. Men ved du hvor meget det er realistisk at få samlet sammen?