Denne sidste weekend har jeg haft besøg af min kæreste, Ernst. Det har været nogle dejlige dage, hvor vi har leget turister både i Helsinki og i Tallinn.

LØRDAG
Ernst ankom ved middagstid om lørdagen. Efter frokost drog vi ind mod midtbyen for at spadsere gennem byen og se de mest almindelige turistattraktioner så som den store hvide domkirke, gågaden og den gamle markedsbygning. Flere steder var juleboder ved at blive sat op, mens andre var i fuld gang med at sælge strikketøj, sjove små hjemmelavede julegaver – og gløgg, selvfølgelig.

SØNDAG
Søndag havde vi besluttet at bruge i den Estiske hovedstad Tallinn. Flere gange dagligt sejler tre forskellige selskaber den to timer lange tur frem og tilbage mellem Helsinki og Tallinn. Er du tidlig ude, kan du sagtens komme tur/retur for 17€ (ca. 130kr.) Det er en meget benyttet dagstur – især for finnere, der bunkrer billig alkohol i Tallinn og tager med hjem igen.

Ernst og jeg tog den tidlige morgenfærge med afgang kl. 07.30 og var således fremme i Tallinn ved 10tiden. Tallinn er en ældgammel by, grundlagt i 1154, og har derfor en utrolig flot gammel bydel. Bydelen består af skæve gader med sjovtformede huse i alle farver. En fantastisk flot vandretur.

Inde midt i byen er et stort torv som på dette tidspunkt af året er forvandlet til det verdenskendte julemarked. Utallige boder var placeret rundt om det store oplyste juletræ. Ligesom i Helsinki solgte de alle mulige sjove og interessante ting – dog var op til 75% af boderne afsat til at sælge gløgg; gerne 4 forskellige slags…

Tallinn er som sagt en ældgammel by og det benytter restauranter, butikker og andre attraktioner for at tiltrække turisterne. Vi besluttede os for at besøge restauranten Olde Hansa som kørte middelalderstilen helt ud. Lokalet var udelukkende oplyst af stearinlys, tjenerne var iført middelalder-tøj, og menukortet var printet på gammelt papir med en flot – og halvt ulæselig – skrift. Maden og drikkevarerne var selvfølgelig også i en ældre stil serveret i mjødkrus og på flotte ler tallerkener. Vi fik serveret suppe, bjørn-elg-vildsvins pølser med sauerkraut samt en honningøl – helt klart anbefalelsesværdig!

Vi fik at vide fra en af tjenerne på Olde Hansa at Tallinn oprindelig hed Lyndanisse, som betyder den danske by. Det var nemlig her slaget mellem Estland og Danmark fandt sted tilbage i 1219. Det siges at danskerne var ved at tabe slaget, da et hvidt flag faldt ned fra himlen og blev farvet rødt af blodet på jorden – flaget var Dannebrog. Danskerne fandt modet og styrken igen og vandt herefter slaget.

Kl. 19.30 sad vi igen ombord på færgen på vej tilbage til Helsinki. En lang men god dag!

MANDAG
Mandag formiddag havde Ernst aftalt at have en undervisningstime i trompet med en af Sibelius’ trompetlærere. Han skulle nemlig til optagelsesprøve til EUYO (European Union Youth Orchestra), og fik derfor hjælp af den finske trompetist Touku Lundell til at blive så klar som muligt.

Efter undervisningen tog vi en tur i det obligatoriske Allas Seapool nede ved Helsinkis havnefront. Allas Seapool er et nyere saunaområde med tre udendørs svømmebassiner – et opvarmet, et børnebassin og et med havvand (kun for meget modige mennesker her om vinteren). 

Det var dejlig forfriskende at ende søndagen og weekendbesøget med skiftevis at stå udenfor i sneen og sidde indenfor i den varme sauna.

1 kommentar til “Weekendbesøg”

  1. Edit Vitus Kjær skriver:

    Det lyder som om det var en rigtig god tur.

Skriv en kommentar