Matilda Elkjær Mattsson
Af

Matilda Elkjær Mattsson

Jeg hedder Matilda Elkjær Mattsson, er 26 år og bor i København, hvor jeg læser en kandidat i Humanistisk- Samfundsvidenskabelig Idrætsvidenskab på Københavns Universitet. Jeg har været så heldig at få tildelt en plads på University of South-Eastern Norway i Bø, Norge, hvor jeg skal læse et semester fra januar til juni 2021. Middelfart Sparekasse har i den forbindelse været fantastiske og støttet mit eventyr i det norske med et studielegat, hvilket jeg er meget taknemmelig og stolt over at have modtaget.

Et fantastisk halvt år i Norge er slut. Eksamenerne er overstået, det lille værelse er tomt og der er sagt farvel til alle nye bekendtskaber. Alt godt har desværre en ende, men sikke et fuldstændig magisk halvt år det har været.

Middelfart Sparekasses økonomiske støtte har været uvurderlig for mig. Den gav mig muligheden for at bosætte mig i Norge og fokusere fuldt ud på de oplevelser, jeg havde i vente. Oplevelser, der har beriget mig både fagligt og personligt. Jeres håndsrækning har givet mig en helt fantastisk oplevelse, og jeg vil aldrig glemme, hvor denne håndsrækning er kommet fra.

De sidste måneder i Norge blev nydt fuldt ud. Elvene blev afprøvet både i kano og kajak, og jeg brugte de fleste af døgnets timer på at være sammen med alle de andre udvekslingsstuderende, før vore veje skulle skilles. Vi var på kano- og kajaktur, hvor vi overnattede i telt langs bredden og lærte vigtige undervisningsprincipper, forskellige redningsteknikker og prøvede kræfter med at sejle alene i en kano ned ad en foss.

Gennem kursusforløbet Nordic Backcountry Skiing and Outdoor Leadership, har jeg opdaget friluftslivets muligheder i både en pædagogisk- og undervisningsmæssig kontekst. Kurset har også nuanceret væsentlige problematikker og paradokser ved friluftslivet og har været med til at skabe en naturlig kritisk måde at anskue den friluftskultur, jeg har været og stadig er en del af. For friluftsliv er i nyere tid ikke kun forbundet med naturpleje, men er også med til skabe et stort CO2-aftryk. I jagten på fantastiske naturoplevelser rejser vi længere, køber mere udstyr og sætter flere spor. Vi flyver til eksotiske destinationer for at stå på ski, vandre på de højeste bjerge og dykke i de dybeste have. I en søgen efter at lade vore egne batterier op, dræber vi så i virkeligheden jordens? Bevarer vi, eller nedbryder vi? Dette friluftslivsparadoks er utroligt spændende at udforske og udfordre, og er en side af friluftslivet jeg er blevet mere bevidst omkring efter dette ophold.

Mit udvekslingsophold i Norge har givet mig meget mere, end jeg nogensinde havde drømt om, og jeg er virkelig blevet betaget og begejstret over det smukke landskab, de mange naturoplevelser og beriget af de vigtige erfaringer jeg har tilegnet mig. Det at få lov til at studere friluftsliv på et andet universitet i et andet land, har udvidet mine horisonter og styrket min begejstring for friluftsliv og naturaktiviteter. En begejstring og interesse, som jeg vil tage med i min rygsæk, når jeg snart vandrer mod nye horisonter.

Tusind tak fordi I har fulgt med og endnu engang tusind tak til Middelfart Sparekasse, fordi I gjorde det muligt.

Bedste hilsner
Matilda Elkjær Mattsson

Skriv en kommentar