Efterår i Helsinki

Disse to sidste uger har været fyldt til randen med saxofon og musik på forskellige måder. I sidste uge opholdt jeg mig på Kirsten Kjærs Museum i Thy for at optage pladen “Rejsen gennem den nordiske natur” sammen med Ensemble Sirius.

Denne uge har til gengæld stået på koncert med saxofonklassen på Sibelius Akademiet, samt koncert med saxofonkvartetten Saxtronauts, som jeg har været så heldig at få lov til at være vikar i. Næste uge står også i saxofonens tegn, da jeg skal spille “Hjertelyd – en babyopera” i Kolding med Den Jyske Opera.

ENSEMBLE SIRIUS
Ensemble Sirius er en gruppe af fem musikere, som blev stiftet i 2017 med det formål at fremme ny nordisk musik både nationalt og internationalt. Ensemblet er sammensat af instrumenterne saxofon, trompet, kontrabas, klaver og slagtøj, som tilsammen udgør et instrument fra hver instrumentgruppe – træblæs, messing, stryger, tangent og slagværk. 

Sirius’ første projekt havde titlen “Rejsen gennem den nordiske natur”, og var det et samarbejde med seks nordiske komponister fra Grønland, Island, Færøerne, Åland, Sverige og Danmark. Disse komponister skulle hver skrive et værk til ensemblet inspireret af naturen i deres hjemland. Udover værket blev de sat til at optage en video af sig selv, hvor de fortalte om deres egen baggrund samt om inspirationen for den musik de havde komponeret. Disse film, med implementerede billeder af den omtalte natur, havde vi med os til koncerterne, således at publikum kunne få et indblik i musikken og dens ophav inden den blev spillet.

Heldigvis var der mange fonde, som syntes vores koncept var en god idé, hvilket gjorde det muligt for os at rejse rundt med koncerten til alle de deltagende lande.

Kirsten Kjærs Museum, Ensemble Sirius CD indspilning
Kirsten Kjærs Museums’ koncertsal

CD INDSPILNING
Musikken, som vi fik i hænderne tilbage i 2017, gjorde stort indtryk både på os i ensemblet, men især på publikum. Vi valgte derfor at indspille musikken, så den er tilgængelig for offentligheden i god kvalitet.

KIRSTEN KJÆRS MUSEUM
Sammen med vores producer Henrik Winther Hansen flyttede vi ind i Kirsten Kjærs Museums kunstnerbolig i en uge. Museummet havde imødekommet vores indsendte ansøgning, som gjorde det muligt for os at låne kunstnerboligen og kapre deres koncertsal i en hel uge. Det var en helt fantastisk oplevelse – utrolig intenst og koncentrations-opkrævende, dog lærerigt og frigivende at være omgivet af den norddanske natur.

Efter tre fulde dages optagelser pakkede vi lysudstyret sammen, og var glade for det resultat vi havde fået skabt. Nu er det op til Henrik at få det til at lyde godt med mix og mastering. Resultatet kommer engang i foråret, og vi glæder os!

Sibelius Akademiets saxofonklasse (SaxibA)

SAXIBA
En gang hvert semester afholder saxofonklassen på Sibelius Akademiet (SaxibA) sin egen lille koncert, hvor alle får mulighed for at fremføre det, de har arbejdet på foran et publikum. Sammen med klassens pianist, Marko Hilpo, fremførte klassen en efter en. Det var en stor oplevelse for mig at få lov til at være med til. Klassen har et utrolig højt niveau, så en koncert som denne er meget lærerig for os elever.

SAXTRONAUTS
Saxtronauts er en veletableret saxofonkvartet i det finske musikermiljø. De var i denne uge blevet booked til at medvirke i en af Sibelius Akademis komponisters kandidateksamen. Vi har derfor det sidste stykke tid øvet intenst på Tuomas Kettunens saxofonkvartet “Californian Dreams” inspireret af hans ophold i Californien. Et sjovt stykke, som vi sluttede hele eksamenen med.

Hjertelyds plakat

HJERTELYD
Jeg sidder nu i Kolding og skriver dette, mens jeg forbereder mig på de kommende koncerter for babyerne bosiddende her i Kolding. Det har været en god og spændende – men også hård – sidste måned. Jeg ser frem til en mindre travl december måned, hvor jeg rigtig kan fordybe mig i min øvning og forbedring af færdigheder på saxofonen.

Skriv en kommentar