Musiikitalo

Sibelius Akademiet er med sine 1.700 elever et af de største musikuniversiteter i Europa. Skolen er opkaldt efter en af de største og mest kendte finske komponister: Jean Sibelius, og består af tre store bygninger beliggende i Helsinki centrum. Det er på netop denne skole, jeg skal tilbringe de næste 2,5 år.

Det har været omvæltende at skulle starte på dette kæmpe universitet, da forholdende og skolens systemer er markant anderledes, end dem jeg er vandt til fra Danmark. Da jeg, grundet koncertaktiviteter i Danmark, desværre ikke kunne være med til introugerne i august, havde jeg en del at indhente, da jeg omsider landede i Helsinki.

Taideyliopisto

KUNSTUNIVERSITETET
Sibelius Akademiet er en del af Taideyliopiston (Taide-Ylio-Piston = Kunst-Højere-Skole/universitet). Taideyliopiston blev oprettet i 2003 og er en sammenslutning af skolerne Teatterikorkeakoulu (Teateruniversitetet), Kuvataideakademia (Kunstakademiet) og Sibelius Akademiet.
Til daglig har denne sammenslutning af universiteterne ikke den store betydning, men ved tilrettelæggelsen af vores PSP’er gør det en kæmpe forskel.

PSP
Inden hvert nye semester skal alle elever oprette eller opdatere deres PSP, som står for Personal Study Plan. PSP’en indeholder alle oplysninger om en elevs uddannelse: Hvilke fag der tages, hvilke semestre de ligger på, hvor mange ECTS points tæller de, hvilke eksamener er påkrævede, er fagene beståede osv.
Ved min ankomst skulle jeg altså til at oprette min egen PSP. En oprettelse krævede, at jeg selv tilmeldte mig både obligatoriske og valgfag og skemalagde dem over mine fem semestre.
Sammenlægningen af de tre kunstuniversiteter har i denne sammenhæng en kollosal betydning, da alle akademiernes fag sammenlægges i et samlet fag-katalog, som er åbent for alle elever. Det betyder, at elever fra Sibeliusakademiet kan tilmelde sig fag fra teaterskolen, kunstakademiet og artsmanagement-linjen. Hvis jeg lystede kunne jeg for eksempel have valgt barokdans, improvisatorisk teater eller sågar den moderne kunsthistorie som fag. Det er fantastisk at have mulighed for at kunne personliggøre sin uddannelse, så den passer til netop ens eget behov.
Det eneste krav PSP’en som sådan kræver, er, at jeg tilmelder mig fag som tilsvarer de 180 ECTS points kandidatuddannelsen kræver.

Musiikitalo
Musiikitalo / Helsinki Music Center & Sibelius Academy

ECTS
Uddannelserne i Europa følger det såkaldte ECTS-point system, hvor et antal ECTS-points skal opnås for at fuldføre en uddannelse. En bachelor uddannelse i Danmark kræver f.eks. 180 points og en kandidat 120. En kandidat i Finland kræver dog derimod 150.
Ét enkelt ECTS point tilsvarer 27 timers arbejde – Den finske kandidat er altså lig med 4.050 timers arbejde fordelt på 2,5 år.
I vores tilrettelæggelse af vores PSP skal vi altså sørge for at vi har tilstrækkeligt antal points, og at de er fordelt jævnt ud over de tilgængelige studieår. Det er et stort regnstykke at sidde og rode rundt med – især fordi du også er nødt til at være obs på, om to ønskede fag har undervisning samtidig.

Musiikitalo
Sibelius Academy, Musiikitalo

MINE FAG
Dette semester har jeg fagene Hovedinstrument: Saxofon, Saxofonensemble, Saxofon Fællestime og Wellbeing som obligatoriske fag. Derudover har jeg tilvalgt Klassisk Solosang som biinstrument. Næste semester skal jeg påbegynde de to obligatoriske sproglige fag: engelsk og finsk.
Sibelius tildeler også ECTS points til ens egne projekter, som foregår udenfor skolen, da de ønsker at støtte de studerende i deres kreative udvikling og forsøg på at opbygge egne karrierer. I efteråret er jeg bl.a. medvirkende i operaen “Hjertelyd – en babyopera” produceret af den Jyske Opera, foruden for at jeg skal indspille CD’en “Rejsen gennem den nordiske natur” med Ensemble Sirius. Disse to projekter er accepterede af administrationen, og vil blive tildelt ECTS point salt efter hvor mange timer jeg bruger på hvert projekt.

INVESTERING
Statens støtte til Taideyliopisto ses i det store udbud af fag, vi, som elever, har at vælge imellem til at dygtiggøre os på. At jeg har mulighed for at have solosangtimer som biinstrument med en utrolig dygtig og kompetent professionel sangerinde er helt fantastik.
Den finske befolkning investerer utrolig meget tid, energi og midler i kunst og kultur rundt omkring i landet. Symfoniorkestrets koncerter er mere eller mindre altid udsolgte, gallerier og museer bliver hyppigt besøgte, og de studerende på kunstuniversiteter har stor respekt blandt befolkningen.
Det er utrolig inspirerende at være blandt en befolkning og en stat, der anser den værdi kultur giver. Det er meget motiverende at få lov til at studere kunst på Sibelius Akademiet sammen med flere hundrede andre internationale artister.

1 kommentar til “Taideyliopisto”

  1. Anonym skriver:

    Takk fyri info. Ótrúliga spennandi. Ófør, dugnalig og hevur tad góda vid tær í bádar ættir.
    Ynski tær vidgongd bædi longu tristu dagarnar í einsemi, og tá tú er á skýggjunum.
    Bestu ynskir
    Jógvan

Skriv en kommentar