Tiden er fløjet afsted siden sidst – men sådan er det vel, når man har travlt med arbejdet og samtidigt oplever en masse nye ting. I dag har vi præsenteret vores research for de Filippinske samarbejdspartnere samt lokale organisationer, som til hverdag arbejder med projektet.  Formålet med den indsamlede research var at præsentere de lokale for billige alternative metoder til at beskytte dem mod jordskred og samtidig udnytte ubrugte jord områder med stejle terræner. Derudover har vi prøvet at åbne deres øjne for de mange fordele ved brugen af det lokale materiale bambus til at konstruere mindre risikofyldte huse.

Vi har brugt de sidste par uger på at analysere alt vores data og lave koncepter, de selv kan arbejde videre med. Det gode ved – i starten af forløbet – at have ordnet de fleste møder og alt data indsamling er, at vi har kunnet befinde os, hvor vi har haft lyst, så længe vi har haft en computer at arbejde på. Det har betydet, at vi har kunnet rejse rundt forskellige steder på Filippinerne, mens vi har arbejdet.  Det har givet os mulighed for at holde weekend med sightseeing og oplevelser mange forskellige steder.  Vi har haft en utrolig god arbejdsrutine med 4 timers arbejde om formiddagen, frokost og et par timers pause i solen, og så 4 timers arbejde igen hen af eftermiddagen/aftenen. Generelt vil jeg sige, at denne oplevelse har været en perfekt kombination af at se en masse af landet, komme helt tæt på de lokale pga. vores samarbejde og samtidig lære en helt masse.

Efter Bohol og Cebu fløj vi til Legazpi, hvor DIB siden 2009 har været i gang med udførelsen af deres første katastrofeforebyggende byplanlægningsprojekt. Kommunens stramme budgetter vanskeliggør implementeringen, og der vil gå mange år, inden alt det planlagte er fuldført. Alligevel kunne vi tydeligt se mange ændringer og forbedringer. I bydelen ”Victory Village” var førsteprioriteten at få styr på de mange oversvømmelser, der konstant truede borgernes hverdag.  Netop dette er blevet langt bedre efter realiseringen af det nye dræningssystem, hvor der nu skal meget mere til, før bydelen oversvømmes. Det var fedt at se, at der faktisk sker ændringer, som gør livet bedre for de mange udsatte mennesker.

dræning

 

Udenfor Legazpi ligger Ligao City, som er et af de områder DIB og ALTERPLAN arbejder med lige nu. Her har masser af marginaliserede familier bosat sig klods op af jernbanestrækningen, der føres igennem byens centrum. Det er det eneste sted der er plads til dem, hvis de samtidig skal bo tæt på byen, og dermed have adgang til rent vand, elektricitet og jobmuligheder. De arbejder nu på bl.a. at finde alternative levesteder for disse udsatte familier. Det har været spændende at følge med i nogle af de problemstillinger, de møder i andre områder end lige i Ubay som vi har fokuseret på.

IMG_0686 - Copy

 

I alt har DIB og ALTERPLAN 4 projekt områder, de arbejder med. Vi har som sagt fokuseret og taget udgangspunkt i Ubay men lavet meget generelle principper, som også ville kunne overføres til de andre områder. B.la. foreslår vi at dyrke Robusta kaffe og vetiver gras som vegetationsmuligheder, der kan lade sig gøre i de pågældende klimatiske forhold. Samtidig kan de fungere som forebyggelse mod jordskred og give en ekstra indkomst mulighed. Dette, kombineret med lokalt modtagelige teknikker, vil gøre området meget mere sikkert at bo i. I tillæg har vi også kigget på huskonstruktioner og promoveret et forslag, hvor b.la rammen er bygget af stål, og væggene er flettet af bambus. Dette gør konstruktionen ekstra stærk og holdbar under fx jordskred, da metalrammen blot vil ryste, og konstruktionen derfor ikke vil gå i stykker.

 
Med alt dette arbejde havde vi brug for en lille ferie, og tog på en forlænget weekend nordpå. Her vandrede vi rundt 3 dage i de smukke 2000 år gamle rismarker. Det var godt til os at få bevæget os lidt og få en lille pause fra computerskærmen. Vi havde også brug for at være klar til at sætte slutspurten ind med intenst arbejde den sidste tid samt forberedelse af præsentationen. Heldigvis gik det godt, og de var alle sammen enige om, at de kunne bruge vores research til selv at arbejde videre med. Faktisk var nogle af de deltagende så imponerede, at de har spurgt, om vi vil holde foredrag på universitetet i løbet af ugen – desværre kan vi ikke nå at få det arrangeret inden vi rejser, så de får i stedet tilsendt vores arbejde og skal have diskussioner ud fra dette.banaue

Det var vidst det for nu. Efter lidt ferie vender vi tilbage til Danmark og hverdagen igen – men med en masse oplevelser og viden i bagagen, som vi helt sikkert vil få gavn af i vores videre studieforløb og fremtidige karriere.

 

Skriv en kommentar