Kolding, 21-12-2013

Er der noget sted på jorden skønnere end Kolding? Sikkert. Men lige nu er det rigtig dejligt at være hjemme igen, også selvom det kun er på juleferie.

Og når jeg nu sådan sidder og stirrer ind i kalenderlysets flamme, ja så mindes jeg de glade stunder tilbragt i Irland, og knapt så meget de just overståede eksamensskriverier.

Jeg mindes for eksempel for nylig at købe en stor, ulden sweater i en genbrug, fordi jeg skulle på sælsafari i Dalkey, som er en lillebitte landsby ved Dublins sydkyst. De har rent faktisk ikke nogen sælsafari, men min irske ven og jeg købte en kop kaffe og satte os på kajen, og imens det blev mørkere og koldere omkring os, så vi skygger glide genem vandet forneden og komme tættere på. Det var en hel koloni af store, tykke sæler, der var blevet for nysgerrige til at holde sig på afstand, og en efter en dukkede de op af vandet og pirrede med deres kæmpestore, blanke glugger op på os. Sikken oplevelse! Vi blev og kiggede på sælerne, indtil selv sælerne blev akavet til mode, og så drog vi lykkelige tilbage til Dublin.

Men hyggen fortsatte, for jeg blev inviteret til juletræspyntning hos en gæstfri, irsk familie. De servede mince meat pies, der er en slags små, søde julekager med indbagt gløgg. Meget morsomt. Og her introducerede jeg dem til flettede julehjerter og dans omkring juletræet – begge havde de aldrig oplevet før, og særligt sidstnævnte fik dem til at græde af grin. Det er nu herligt at dele ud af de danske juletraditioner. Vi sang også en yndig, keltisk julesang af The Pogues, som går sådan her;

 

‘You´re a bum you´re a punk
You´re an old slut on junk
Lying there almost dead on a drip in that bed
You scumbag you maggot
You cheap lousy faggot
Happy christmas your arse I pray god it´s our last.’

 

Men nu går året jo på hæld, og snart slutter mit semester ved Dublins Institute of Technology, og dermed har jeg også afleveret min sidste skoleopgave. Her blev jeg påbudt at snakke med et par af Dublins indbyggere om et emne ved irsk politik, jeg synes er interessant. Derfor inviterede jeg mig selv på kaffe hos Patrick og Joanne, der bor i en sovepose på en bro. De var utroligt flinke, og vi brugte lidt af en kold, stormende eftermiddag på at snakke om hjemløshed i Irland. Det er et stigende problem særligt i Dublin, hvor flere og flere mister deres hjem efter finanskrisen, og regeringen talrige løfter om at skaffe akutboliger alle har vist sig at være tomme. Det er et emne, jeg gerne ville skrive mere om, og håber også at komme til det, for det har i den grad chokeret mig.

Så imens Patrick og Joanne lægger sig til at sove i decemberkulden på broen i Dublin, ligesom de 140 andre hjemløse, der blev optalt for et par måneder siden, sidder jeg i mors varme stue og skriver mit sidste indlæg til denne blog.

Resten af de af mine medstuderende fra Journalishøjskolen, der har været på udveksling i fremmede lande, er også så småt ved at vende hjem på juleferie, og til foråret venter bacheloren. Jeg har dog foretaget den lille ændring i mine planer, at jeg bliver boende i Dublin. Der er endnu for meget der, jeg vil gerne vil skrive om, og forhåbentlig kommer der en god bachelor ud af det til april.

 

Tak for nu og glædelig jul,

 

kærlige hilsner

Karna

Skriv en kommentar