Af

Søren Lau

Jeg udgiver mit andet album SORT TEATER d. 7/4!

Jeg er fra Middelfart, men bor pt. i København, hvor jeg læser Europæisk etnologi på Københavns Universitet. Tidligere efterskolelærer i Lunderskov, journalist- og lærerstuderende.

Desuden skriver og spiller jeg musik – det har jeg gjort, siden jeg som helt ung cyklede rundt med morgenaviser i Kauslunde og fløjtede nykomponerede sange, uden selv at vide, at de var det.

Bloggen her handler om mit forhold til musik – jeg skriver altså om mit pladeprojekt, mine sange og koncerter, men også om mine tanker om, hvad musik(ere) er, hvad musik(ere) gør, og hvad jeg mener, musik(ere) burde være.

SortTeater – udkommer 7:4 Pressefoto Søren Lau 1

Om cirka en uge udkommer mit andet album: Sort teater.

Da jeg for 4 år siden udgav min debutplade, Udsigt til indsigt, finansierede jeg det hele selv. Det løb op i ca. 40.000,- til indspilning, cover, tryk og distribution. Jeg havde råd til at lægge ud, fordi jeg dengang arbejdede som efterskolelærer. Da pladen udkom, solgte jeg den og spillede koncerter for at få pengene ind igen. Det er svært at gøre økonomien op helt præcist, men hvis jeg skal sjusse mig frem, tror jeg, det gik nogenlunde lige op i sidste ende, måske med et lille underskud.

De sidste 4 år har jeg haft en stigende lyst til at lave endnu en plade, men jeg har ganske enkelt ikke haft råd til at lægge pengene ud, fordi jeg i mellemtiden er begyndt at studere og derfor ikke ligefrem vader i penge.

Men i slutningen af august 2014 mødtes jeg med min gode ven Troelz på en bar, og jeg fortalte ham, at jeg gik og pønsede på at crowdfunde min næste plade. Jeg havde nemlig læst om nogle musikere, der via internettet havde samlet penge ind på forhånd til deres plade, og det ville jeg gerne prøve.

Det mindede måske lidt om at tigge penge, men i virkeligheden – tænkte jeg – ville det ikke være så meget anderledes end ved min sidste plade; forskellen ville blot være, at jeg denne gang bad om penge, inden pladen blev indspillet, i stedet for at bede om penge efter indspilningen. Troelz syntes, det lød sjovt og spændende, og hen over et par øl fik vi sammen udformet et ’koncept’, og et par dage efter lagde jeg projektet op på en crowdfunding-side, der hedder www.booomerang.dk.

Den 1. september lavede jeg det første opslag på min Facebook-væg, hvor jeg linkede til projektsiden, og i løbet af en halv time var der kommet 3500,- ind.

4600,- på en time.

På 25 timer: 8743,-

9874 på to dage!

Det lykkedes at sælge skinde, før bjørnen var skudt… For da min crowdfunding sluttede to måneder senere var der kommet 21.650,- ind fra ca. 100 venner og bekendte, der – selvom de ikke havde hørt en tone af musikken – gerne ville købe den. Helt vildt… Jeg lovede dem forskellige ting ift. hvad de støttede med. Man kunne fx få både en ukulele, en halv liter hjemmelavet kryddersnaps og en Skype-koncert, hvis man ville det. Og det var der mange, der ville.

Med pengene fra ’crowden’ kunne jeg gå i gang med at hyre musikere, booke indspilningsfaciliteter og lydtekniker. Fantastisk. Desuden løb der siden hen lidt ekstra penge ind, dels fra ekstra donationer (bl.a. fra KFUM&KFUK i Roskilde og fra Middelfart Sparekasse), dels fra offentlige støttemidler.

Derfor kan jeg d. 7/4 udgive mit andet album, der kommer til at hedde Sort teater. Og jeg kan udgive det uden at være afhængig af at skulle sælge en masse plader – for jeg har allerede solgt dem (og jeg har desuden lavet kryddersnaps og fået min mor til at lave strikkesokker til crowdfunderne)…

I ugen efter påske spiller jeg tre koncerter for at fejre udgivelsen – men i høj grad også for at fejre, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre. Crowdfunding er vejen frem!

Du kan evt. komme og høre, om pladen er noget for dig – og bedømme om mine crowdfundere gjorde rigtigt i at købe et endnu uskudt bjørneskind… Jeg spiller her:

LiteraturHaus (Kbh) 8/4 kl. 20.00

Walker (Middelfart) 10/4 kl. 20.00

Teater95b (Odense) 11/4 kl. 20.00.

Skriv en kommentar