Matilda Elkjær Mattsson
Af

Matilda Elkjær Mattsson

Jeg hedder Matilda Elkjær Mattsson, er 26 år og bor i København, hvor jeg læser en kandidat i Humanistisk- Samfundsvidenskabelig Idrætsvidenskab på Københavns Universitet. Jeg har været så heldig at få tildelt en plads på University of South-Eastern Norway i Bø, Norge, hvor jeg skal læse et semester fra januar til juni 2021. Middelfart Sparekasse har i den forbindelse været fantastiske og støttet mit eventyr i det norske med et studielegat, hvilket jeg er meget taknemmelig og stolt over at have modtaget.

Der er sket meget siden sidst her i Norge. Jeg er startet på et nyt fag, der hedder Håndværk og skaberglæde, som er både er kulturelt og kreativt berigende. Jeg har tilbragt en uge på et lille træværksted i Valdres i Midtnorge omgivet af bjerge, geder og duften af nyhøvlet træ.

Det var en virkelig givende proces at se en planke blive forvandlet til en anvendelig ski. I begyndelsen var det vigtigt at overveje hvilken slags ski, man gerne ville skabe. En ski til at køre i dyb løs sne? En ski, der var god at svinge med eller en ski, der var god til at gå lange stræk ligeud?

Det var spændende at prøve et håndværk, der har været en stor del af mange nordmænds liv før i tiden, hvor man byggede sine ski selv. Skiene blev brugt til at snige sig ind på sit bytte under jagt, til at flytte store flokke af rensdyr, til leg eller som et effektivt transportmiddel.

Ski har været omdrejningspunktet i mit liv liv de sidste mange uger. Jeg har lært at bygge ski, men også lært om lavinefare og søgningsstrategier. Vi har brugt lang tid på at øve os på det værst tænkelige, at en lavine bliver udløst og fanger en eller flere personer under sneen.

Vi har øvet forskellige metoder til at lede efter forsvundne personer og lært vigtigheden af at være hurtige og effektive i søgningen, da det er indenfor de første 15 min at en person, som er fanget under sneen, stadig kan reddes ud i live.

 Vi har også prøvet at begrave hinanden under sneen, for at få en fornemmelse af hvor tungt, klaustrofobisk og ubehageligt det er at blive fanget under store mængder sne. Det er vigtigt at have tilegnet sig denne viden, selvom vi håber, at den aldrig bliver nødvendig at bruge.

Efter mange ugers undervisning blev det tid til to ugers påskeferie. Jeg tog sammen med tre fra min klasse på et 10 dages roadtrip op langs Norges eventyrlige vestkyst. Vi kørte i det smukkeste landskab med høje bjerge, dybe søer, store vandfald og fjorde så langt øjet rakte.

Vi sov i telt hver nat, men hver gang med en ny udsigt til vægtløst vand og betagende bjerge. En nat sov vi i en stor iglo, der tog os 4 timer at bygge.

Vi kørte på Atlanterhavsvejen, som er en af verdens flotteste bilruter. Det er en 8,2 km lang strækning ud til Atlanterhavet, smukt men også dramatisk med tårnhøje bølger på en vindblæst dag. Norges vestkyst rummer virkelig et fantastisk kystmiljø med den smukkeste natur, dybe skove og et fascinerende råt Atlanterhav.

Som I kan læse, er jeg allerede blevet ret stor fan af Norge. Sneen er så småt ved at smelte, hvilket betyder at kano -og kajaksæsonen er lige rundt om hjørnet 🙂

1 kommentar til “Eventyrlige Norge”

  1. Kristina Mattsson skriver:

    Jag förstår du är helt vild med Norge, vilken underbar natur.

Skriv en kommentar