Af

Emil Bender Lassen

3.g’er på Middelfart Gymnasium. Næstformand i VU Middelfart. 19 år og med internationalt arbejde og uddannelse på programmet. Flittig deltager i alle typer arrangementer der kan give unge en stemme – på kommunalt plan bl.a. i Ungdomsrådet. Medarrangør af Nordic Study Abroad Conference i København – som du bør deltage i, hvis du drømmer om en uddannelse i udlandet!

10346457_10152018783596971_8404128862850103528_n

Emil Bender Lassen – 3g – Middelfart Gymnasium 

Emil Bender Lassen fik tilskud fra Middelfart Sparekasse til at deltage i European Model United Nations. Læs her hans beretning fra turen: 

Onsdag den 29/4 drog jeg mod Maastricht, Holland, for at deltage i European Model United Nations. Model United Nations – eller MUNs – er internationale konferencer for studerende, hvor de forskellige FN organer og institutioner simuleres: Hver delegat får en rolle i en komité – f.eks. som repræsentant for Danmark i World Health Organization, Greenpeace-repræsentant i UNEP(Miljøprogrammet) – jeg fik statsministerposten i Tjekkiet og fik plads i NATO. Ja, her kan man studse: Er NATO en FN organisation – nej, selvfølgelig ikke. Men EuroMUN havde valgt at simulere en række regionale organer også.
EuroMUN er en konference på universitetsniveau, hvor studerende fra hele verden mødes.

Jeg fik som sagt plads i NATO, en komité på advanced level, efter en to trins ansøgningsproces, hvor man først får lov at deltage i konferencen, og derefter ansøger om niveauet på sin komité. Programmet for turen bestod af forhandlinger dagligt fra 9-18, med undtagelse af fredag, hvor der var givet luft i programmet til at se Maastricht. Konferencen blev afholdt i det enorme MECC-konferencecenter i hjertet af byen, og der var derfor perfekte faciliteter til de forskellige komitéer. Efter opening statements dag 1, gik debatten i gang. Temaet var Rusland/Ukraine krisen, med fokus på reetablering af Partnership for Peace programmet(PfP), forhandlinger i the Euro-Atlantic Partnership Council(EAPC) og yderligere assistance, militær som humanitær, til Ukraine. Et emne der var oplagt for mig, i det emnet for mit Studieretningsprojekt(SRP) var netop Ukrainekrisen.

Tjekkiet fik hurtigt markant indflydelse på forhandlingerne. Dette udmøntede sig i ledelse af en østeuropæisk forhandlingsblok med Rumænien, Polen og de baltiske lande som medlemmer – og kampen i de formelle sessioner blev derfor mellem Tjekkiet assisteret af Norge på den ene side, og Tyrkiet og de sydeuropæiske lande på den anden. Ømme forhandlingspunkter var specielt genoptagelse af forhandlingerne mellem NATO og Rusland, militær støtte til Ukraine og sidst men ikke mindst, yderligere militær tilstedeværelse i de baltiske lande – hvilket var det helt essentielle for min blok.
Efter 4 dages hårde forhandlinger, kompromiser og ophedede diskussioner, lykkedes det, sent i forhandlingerne lørdag, at nå frem til en Communiqué. NATO arbejder ikke med resolutioner, men i stedet disse Communiqué’er – der i bund og grund er det samme som en resolution: Et dokument der viser NATO’s stillingtagen til situationen, samt konkrete fremtidige tiltag.

Tjekkiet blev mødt på alle punkter, og fik bl.a. yderligere luftpatruljer, nye lokale forsvarscenter og udbygning af den, på det seneste Wales Summit, vedtagede Readiness Action Plan – der bl.a. indeholdte en militær forsvarsenhed med det mundrette navn: Very High Readiness Joint Taskforce i de baltiske lande. Og således blev the ”Maastricht Summit Decleration” vedtaget, med Tjekkiet som sponsor(Medforfatter til resolutionen sammen med 6 andre lande).Opsummering: Fantastisk uge fyldt med givende forhandlinger. Et spændende emne og højt forhandlingsniveau. Sidst, men ikke mindst, endte Tjekkiet selvfølgelig også i søndagens ”Delegates’ Daily” – den officielle EuroMUN avis, med ”Quote of the day” – en lille respons til Ungarns statement:

Hungary: ”Russia is like a baby. And what do you do with a baby? You pull its fingers out of its ears and makes it listen”

Czech Republic: ”Delegates, Russia is no baby. It is a bear. And it is a bear that will bite your arm off if you get too close.”

Mange tak til Middelfart Sparekasse for den økonomiske support!

Hvis man vil læse mere, er her link til den konferencens egen avis, “Delegates’ Daily”

Collage

Skriv en kommentar