Af

Jonas Thyme

Mit navn er Jonas Thyme. Jeg kommer fra Esbjerg og er 22 år gammel. Jeg har windsurfet siden, at jeg var 10 år. Jeg konkurrer i disciplinerne slalom og iQFoil. Mit mål er at komme til OL i 2028.

Mine bedste resultater:

Verdensmester u19 speed 2017, 3. plads u21 slalom VM 2021, 3. plads u17 slalom VM 2017, Europamester u19 foil 2018, Nordiskmester u21 slalom 2018 og 2019, delt 1. plads senior kombineret iQFOil/Slalom DM 2021

Sensommeren og efteråret har bragt mig mange erfaringer, sjove og hårde oplevelser og ikke mindst succes i form af at opnå både mål og delmål. Efter sommerferien har jeg deltaget i 2 DM-afdelinger, et foil VM, et slalom EM samt et PWA world cup stævne – nogle med mere succes end andre, men generelt er jeg meget tilfreds med mine resultater og min fremgang fra sidste år.

DM i Ringkøbing
Weekenden d. 17.-18 august fandt den 4. afdeling af DM-serien i foil og slalom sted. Over hele året føres der en rangliste i begge discipliner samt en kombineret rangliste over begge discipliner. Udover dette kåres der også vindere til hver enkelt stævne. Om lørdagen var der masser af vind, og vi skulle derfor sejle slalom – min foretrukne disciplin. Jeg lå nummer 5 i senior på slalom ranglisten inden stævnet, og alle i toppen var meget tætte. Jeg var derfor mega klar på at forbedre mig og kravle op af ranglisten! Vi sejlede 4 eliminationer den dag og med placeringerne 3-7-4-7 kunne jeg slutte dagen af på en 4. plads og kravle op på en samlet 3. plads på ranglisten. Sidste år sluttede jeg slalom ranglisten af på en 4. plads i senior, og jeg har forbedret mig i senior hvert år siden jeg startede på ranglisten i 2015, og jeg var derfor rigtig tilfreds med endelig at sætte en fod på senior podiet efter jeg har stået øverst på u17 og/eller u21 podiet hvert år siden 2015. Men dagen endte med det der bare ikke skulle ske – jeg trådte på en skarp sten og fik et dybt sår i foden. Det gjorde ikke så ondt i starten, og jeg fik derfor ikke gjort noget ved det. Da jeg vågnede søndag morgen, dunkede min fod helt vildt, og jeg kunne slet ikke støtte på den. Jeg måtte derfor en tur på skadestuen, hvor jeg fik 2 sting i hælen. Jeg har prøvet at slå mig mange stedet på mange forskellige måder – men hold nu op, hvor gør det ondt at blive syet i hælen! Jeg måtte krydse fingre for, at vi ikke skulle sejle slalom om søndagen, da jeg slet ikke kunne sejle. Vinden var heldigvis på min side, og der kom kun vind til foil, hvilket man sejler mellem 5 m/sek til 8 m/sek. De andre fik sejlet 2 sejlads, hvilket ødelagde mit stævneresultat. Heldigvis påvirkerede det ikke min placering på foil ranglisten, hvor jeg lå nummer 5 i senior efter weekenden. Det var altså held i uheld den weekend, da jeg kom til skade, men beholdt min 5. plads (2. plads u21) på foil ranglisten og rykkede op på en 3. plads (1. plads u21) på slalom ranglisten.

Foto: Jan Nielsen

Foil VM i Schweiz
Udover at mine sting i foden ødelagde stævneresultatet for mig i Ringkøbing, så påvirkede de i den grad også foil VM i Schweiz, da jeg allerede skulle afsted to dage efter jeg fik stingene og sejle de første sejladser fire dage efter om torsdagen – på trods af at stingene skulle sidde i min hæl i 12 dage. Min kammerat og jeg er begge blevet 18 år, og vi skulle derfor selv køre til Silvaplana, som er en sø i Schweiz, der ligger 1800 meter over havet. Det var en rigtig speciel tur, da det var første gang jeg skulle køre ned gennem Europa med en kammerat. Derudover er Silvaplana nok det flotteste sted, jeg nogensinde har windsurfet. Man surfer mellem bjerge på alle sider og i helt klart blåt vand, som i øvrigt er iskoldt, da det er smeltevand. Da vi surfede i bjergene, var vinden langt fra, som jeg er vant til i Danmark. Det var koldt om morgenen, men omkring klokken 10 skinnede solen i gennem og det blev rigtig varmt. Derefter kom vinden ligeså stille og klokken 13 var det blæsevejr og koldt igen. Derfor startede sejladserne omkring klokken 13 hver dag.

På første dag fik vi 5 sejladser, og jeg endte dagen på en delt 4. plads i u21 og som nummer 27 ud af 70 i senior, hvilket jeg selv synes var en rigtig fin start på stævnet på trods af en fod, som stadig gjorde rigtig ondt at sejle med. De følgende 3 dage, som stævnet varede, havde jeg svært ved at finde mig til rette på banen, som jeg havde kunne gøre den første dag. Jeg kæmpede stadig med de samme sejlere om placeringerne, men foil i letvind, hvilket var det vi havde klart mest af, har aldrig været min stærkeste side, og jeg endte med at droppe ned på en 6. plads i u21 og en 33. plads i senior til foil VM. I starten var jeg lidt ærgerlig over jeg smed et par pladser – men hey, set i bakspejlet er en 6. plads til foil VM hæderligt med 2 sting i hælen og manglende træning på foil over sommeren, hvor det blev til mest slalomsejlads. Jeg må bare træne mere frem mod næste år og se om jeg i stedet for kan beholde min 4. plads eller kravle op på podiet! Efter stævnet i Silvaplana skulle vi køre hjem. Den første time af køreturen var monster flot, da vi kørte ned gennem bjergene.

Foto: IFCA

Slalom EM i Tyrkiet
Da jeg kom hjem fra Schweiz, havde jeg lige 3 dage til at pakke ud, gå i skole og pakke igen før det var afgang mod Tyrkiet, hvor jeg skulle deltage i u21 slalom EM. Jeg har aldrig været i Tyrkiet, men jeg glædede mig godt nok til bare at kunne surfe i shorts i det varme vand under solen. Jeg havde to træningsdage inden stævnet, som begge blev udnyttet fuldt ud. Jeg følte mig virkelig klar til stævnestart om mandagen. Vinden var ikke specielt stærk nogen af de 5 dage, hvor vi sejlede, så derfor var jeg på mit største udstyr hver dag.

Jeg startede stævnet rigtig godt ud med at lave den bedste start i finalen og være første mand nede ved første vending, hvilket var vildt stort for mig. Jeg er stadig kun 2. års u21 sejler og har 2 år i kategorien endnu, så det var mega fedt lige pludseligt at prøve at føre foran de drenge, som jeg har hængt lidt efter det sidste halvandet år. Jeg lærte dog en ting i den sejlads – ’it’s not over till it’s over’. Jeg er altid fuldt fokuseret i en sejlads, men på en eller anden måde mistede jeg lidt fokus, da jeg blev forbavset over at ligge forrest, hvilket gjorde jeg fik lavet to dårlige vendinger i sejladsen og måtte tage til takke med en 4. plads i første elimination til slalom EM. Det er altid nemmere at være den, der skal angribe end den, der skal forsvare. Jeg forsatte den gode stime i anden elimination og hev en 5. plads hjem. To placeringer i toppen satte mig på en 3. plads efter de første to eliminationer. Top 10 var dog helt vild tæt, så alt kunne ske. Jeg har stået i en sådan situation mange gange, og rigtig ofte er der også kommet noget godt ud af det, men denne gang skulle presset vise sig at påvirke min sejlads negativt.

I tredje elimination var jeg virkelig tændt på at komme i endnu en finale og gøre det godt igen, da det kunne sende mig godt på vej mod det samlede podie. Desværre fik jeg placeret mig rigtig dårligt i starten i semifinalen, og jeg kunne bare se de kvalificerende positioner sejle længere og længere væk fra mig frem mod første vending. Jeg får kæmpet mig lidt tilbage gennem sejladsen, men jeg går akkurat ikke videre. Jeg var virkelig bitter, men der var jo ikke andet at gøre end at gøre det godt i b-finalen. Jeg sejler en udemærket b-finale og ender på en 2. plads, hvilket giver en samlet 14. plads – bestemt ikke noget jeg kunne bruge i det samlede regnskab.

På stævnets sidste dag kunne vi nå at sejle en elimination mere, hvor alle placeringer skulle afgøres. Jeg lå på en 5. plads før eliminationen og havde kun 3 point op til podiet – men også kun 4 point ned til 10. pladsen. Jeg ligger i en tæt start med 3 andre tyrkere, og da jeg kan se, at vi klart er for tidligt til starten og er ved at tyvstarte, bremser jeg op. Tyrkeren gør dog det modsatte og gasser op. Startskuddet lyder, og jeg er flere meter bagud og sejler i lorte vind. Jeg var selv stensikker på, at der var tyvstart, ellers havde jeg aldrig lavet sådan en dårlig start i et af mit livs indtil videre vigtigste sejladser. Jeg kan bare se podieplaceringen sejle væk ned mod første vending, mens jeg bare venter på at ’General recall’-flaget ryger op, hvilket betyder, at der er omstart. Jeg får kæmpet mig lidt tilbage i sejladsen – men overhovedet ikke nok. Jeg ender derfor stævnet med at tabe yderligere point. Jeg ender med samme point som nummer 6 og 7, men bliver selv nummer 8, da jeg taber på tiebreaken grundet den b-finale, som jeg var i tidligere. Et stævne som startede fantastisk, endte knap så godt for mig. Jeg tager det positive med videre fra stævnet, og jeg ved nu, at jeg kan være helt med fremme i toppen i u21 slalom også. Jeg ved også hvor vigtig det er at være konstant for at få et godt stævne resultat. Det er normalt min stærke side, men i et så tæt og hårdt felt er det svært – men det skal der arbejdes på. Derudover så skal min psyke være på plads til næste gang, jeg står i en situation som denne.

Foto: IFCA

PWA Slalom World Cup i Hvide Sande
PWA slalom er windsurfingens svar på formel 1. Her er der ikke noget med aldersklasser. PWA står for Professionel Windsurfers Association, og det er her, hvor alle de voksne professionelle konkurrerer. Det var derfor vildt fedt at være med. Jeg var også med for 2 år siden, hvor jeg havde rigtig svært ved at følge med. I år skulle dog blive anderledes. Jeg var i skarp form, da jeg lige var vendt hjem fra Tyrkiet dagen inden stævnet i Hvide Sande startede. Jeg formåede at gå videre fra mit første heat i langt de fleste eliminationer, og jeg havde nogle rigtig gode fights med nogle af de bedste i hele verden. Det var i den grad et stævne, som gav mig blod på tanden. Jeg var dog slet ikke fremme, hvor det er helt sjovt, men jeg lærte sindssygt meget til stævnet. Specielt fordi der til PWA stævner sejles efter et no rules system, så det er meget anderledes og hårdere end at sejle ungdomsmesterskaber. Her handler det om at vise no mercy – selv overfor de helt store. Det er svært, men det er ikke umuligt. Jeg havde blandt andet nogle gode battles i starterne med nogle af de helt store kanoner, hvor jeg vandt dem – eller i det mindste gjorde livet surt for dem. Jeg endte stævnet som nummer 47 ud af 64 og en masse erfaringer rigere. Det var en klar forbedring fra 2 år tidligere, hvor jeg blev nummer sjok. Til et PWA stævne får man rigtig øjnene op for, hvad det kræver for at blive professionel windsurfer – og det er ikke så lidt!

Fotot: John Carter / PWA

Sidste DM-afdeling i Nyborg
Til dette stævne var kræfterne ved at løbe ud. Jeg havde ikke sovet mere end 5 nætter hjemme i flere måneder og havde rejst direkte fra Tyrkiet til Hvide Sande. Efter PWA i Hvide Sande tog jeg på studietur dagen efter. Jeg kom hjem klokken 24 fra studieturen, hvor DM stævnet startede klokken 9 dagen efter. Der var ingen vind til stævnet, hvilket jeg for en sjælden gangs skyld havde det fint med – det er ellers ikke noget, jeg normalt er begejstret for. Men efter sådan et hårdt program og med flere ugers lektier at indhente, så var jeg faktisk ganske tilfreds med at have lidt tid på stranden. Om søndagen viste vinden sig heller ikke, og de samlede DM resultater blev derfor de resultater, der var efter afdelingen i Ringkøbing. Det vil altså sige, at jeg kom på mit første senior podie til et DM, hvilket er en kæmpe succes for mig. Derudover blev jeg også u21 danmarksmester i slalom. Eftersom jeg kun er endt højere og højere på ranglisten hvert år siden 2015, må det vel betyde, at jeg senest i 2021 bliver senior danmarksmester ? På foil endte jeg på en 2. plads i u21 og en 5. plads i senior, hvilket jeg også et rigtig godt tilfreds med. Nedenfor ses en samlede liste over mine resultater i sensommeren og efteråret:

6. plads u21 foil VM
8. plads u21 slalom EM
47. plads PWA slalom world cup
1. plads u21 slalom DM
3. plads senior slalom DM
2. plads u21 foil DM
5. plads senior foil DM

Foto: Jan Nielsen

Nu står den på skole og træning mod næste sæson og måske en tur til varmere himmelstrøg et par uger til vinter for at få en masse timer på vandet.

Tak til Middelfart Sparekasse for at hjælpe mig på vej til at udleve min drøm, og tak for at i læste med!

Hang loose

Jonas Thyme DEN-171

Skriv en kommentar