Af

Jonas Thyme

Mit navn er Jonas Thyme. Jeg kommer fra Esbjerg og er 22 år gammel. Jeg har windsurfet siden, at jeg var 10 år. Jeg konkurrer i disciplinerne slalom og iQFoil. Mit mål er at komme til OL i 2028.

Mine bedste resultater:

Verdensmester u19 speed 2017, 3. plads u21 slalom VM 2021, 3. plads u17 slalom VM 2017, Europamester u19 foil 2018, Nordiskmester u21 slalom 2018 og 2019, delt 1. plads senior kombineret iQFOil/Slalom DM 2021

August og september har været 2 måneder fyldt med konkurrence! Jeg har deltaget i DM, EM og VM. Alle de stævner jeg har sejlet, har været meget lærerige, samtidig med at jeg har skabt nogle gode og tilfredsstillende resultater!

 

Windsurf Foil EM Polen 26.-30. august

Foil er en disciplin, hvor man “flyver” over vandet. Det er helt ny konkurrenceform indenfor windsurf og generelt alt sejlsport. EM for både seniorer og ungdomssejlere fandt sted i Polen i august. Jeg havde gået med tanker om at deltage længe, men havde egentlig besluttet mig for ikke at deltage, da jeg ikke følte mit udstyr var godt nok til at være konkurrencedygtigt. Weekenden inden stævnede startede kom jeg til at snakke med nogle af de danske seniorsejlere og jeg blev tilbudt at låne en bedre foil. Jeg takkede ja tak – og herefter gik det hurtigt med planlægningen.

Jeg fløj til Polen lørdagen efter og boede med de 3 andre danske drenge der var afsted. Vi boede rigtig fint (og billigt), så der var fuld fokus på stævnet. Den foil jeg havde lånt gjorde en rigtig stor forskel for min sejlads kunne jeg allerede mærke om søndagen, da jeg var ude for at træne. Det skulle så også vise sig, at den virkede, da stævnet startede om mandagen. Jeg lagde godt ud fra dag 1 med en 11. plads samlet og 1. plads i ungdomskategorien. For at være helt ærlig, så er foil ikke den disciplin, som jeg har gjort mest i gennem sæsonen, og jeg var derfor rigtig tilfreds med min sejlads den dag! Under hele stævnet sejlede vi i nogle meget svære vindforhold, hvilket jeg ikke var vand til på den danske kapsejladsbane. Jeg lærte rigtig meget hver dag til stævnet. Jeg klarede at holde fast på min 1. plads i u19 gennem hele stævnet på trods af mange dumme fejl (tyvstart, sejle forkert bane) de sidste dage, da jeg var ved at være træt i hovedet. Heldigvis talte vores 3 dårligste sejladser ikke med i stillingen efter vi havde sejlet i alt 15 sejlader til stævnet – da man får en “fratrækker” i windsurf efter hver 4 sejlads. Jeg er derfor rigtig stolt over at kunne kalde mig for “U19 foil europamester 2018” – det var bestemt ikke hvad jeg forventede i starten af denne sæson. Jeg endte på en samlet 12. plads, hvilket jeg også er meget tilfreds med, selvom jeg føler jeg kunne havde været lidt højere oppe af resultatlisten, hvis jeg havde undgået de dumme fejl. Dette stævne har givet mig rigtig meget blod på tanden – og jeg vil derfor klart opgradere mit foiludstyr og træne det mere til næste sæson end jeg har gjort denne, så jeg forhåbenligt kan lave endnu et godt resultat næste år.

 

Senior slalom VM Hvide Sande 9.-14. september

I midten af september var det igen tid til endnu et internationalt stævne – dog på hjemmebane i Danmark. Det var et VM for senior i disciplinen slalom. De 2 foregående dage før VM havde der været et langdistance race med 125 internationale deltagere. Det blæste rigtig meget og jeg sejlede med mit næst mindste sejl i langdistance sejladsen. Jeg blev nummer 8 over all og nummer 1 i u19 – super fedt igen! Jeg har længe gerne ville vinde den langdistance sejlads på 16 km til Waterz festival. Så min krop var allerede brugt, da VM startede. Heldgvis var første dag bare registrering og åbningsceremoni, så der var tid til at restituere lidt. De næste 5 dage skulle dog vise sig at blive hårde dage med meget vind hver dag!

Jeg havde sat et mål om at ende i den bedste halvdel af feltet til senior VM. Jeg vidste godt at det ikke var et stævne, hvor jeg ville tage topplaceringer – men slalom er min favorit disciplin, så jeg ville virkelig gerne gøre det godt! Jeg startede godt ud med at ligge på 28. pladsen ud af de 67 deltagere til stævnet, så jeg var jo klart inden for min målsætning. De næste dage mødte jeg noget modgang og sejlede ikke op til mit a-game. Jeg droppede flere pladser tilbage og endte stævnet på en 34. plads – lige i midten af feltet. Det er helt sikkert et resultat, som jeg kan være tilfreds med. Jeg føler dog, at jeg havde meget mere at give af de sidste 3 dage – så det ser jeg frem til at bevise til næste sæson. Jeg lærte hvor vigtigt det er at være konstant gennem et stævne, hvilket jeg normalt også er. Men til dette stævne svingede jeg mellem 25.-50. pladsen, og hvis man gør det, så får man ikke det bedste resultat ud af det. Men jeg er motiveret til at sejle stærkere (og mere konstant til alle stævner!!).

 

5. og sidste afdeling af DM Rinkøbing 15.-16. september

Dagen efter VM sluttede, startede sidste afdeling af VM – og man kan vidst roligt sige, at vi var en del danskere som var ved at være trætte! Der var igen massere vind hele weekenden. Vi fik sejlet mange gode sejladser. Lørdag stod den på foil sejlads (og jeg var tilbage på min egen foil). Jeg havde fået noget mere taktisk overblik efter stævnet i Polen, og det kunne jeg mærke hjalp på banen. Jeg manglede dog noget fart, hvilket jeg håber at få næste sæson. Om søndagen startede vi ud med 2 foil sejladser og herefter tog vinden til, så det var tid til slalom. Jeg lå på en 7. plads over all inden stævnet og en 1. plads i u21. Jeg ville holde fast på min 1. plads i u21 og gerne forbedre mig over all! Slalom gik overordnet godt for mig – dog blev jeg virkelig presset af nummer 2 i u21 kategorien. Heldigvis flaskede alt sig til sidst og jeg vandt danmarksmesterkskabet i u21 slalom med samme point som nummer 2! Jeg endte på en 4. plads over all til det samlede danske mesterskab i slalom (hvilket er mit bedste resultat til et dansk stævne) blot 5 point fra 3. pladsen! Jeg blev nummer 8 over all og nummer 3 i u21 i kombineret foil/slalom. Det er helt klar noget jeg godt kan være tilfreds med – men næste år skal der trænes på foilen, så det kan gøres endnu bedre i den åbne foil klasse! Jeg vandt også danmarksmesterskabet for alu-foil (hvilket er en klasse for dem, der ikke sejler på carbon, som ummidelbart er hurtigere og bedre). 

Der skal lyde en stor tak til Middelfart Sparekasse for at støtte mig for 3. år i streg! Nu står den på en masse træning frem mod næste sæson.

Jeg ser frem til endnu en sæson med Middelfart Sparekasses klistermærker i mine sejl!

Hang loose

Jonas Thyme, Windsurfer

Skriv en kommentar