Mit antropologiske feltarbejde ved organisationen Hyperakt begyndte for to uger siden. Den første dag skulle jeg holde et oplæg for alle de ansatte omkring feltarbejdets forløb. Samme morgen var min metro forsinket. Jeg løb derfor frem og tilbage i undergrunden – som om morgenerne er bepakket med mennesker – for at finde frem til en anden metro. Da jeg ankom til Hyperakt et par minutter forsinket, så jeg til min store overraskelse, at kun halvdelen var mødt ind. En af de ansatte så mit forundrede ansigtsudtryk, og forklarede mig, at de ikke går så meget op i, hvornår folk kommer på arbejde – især ikke om mandagen. Direktøren fortalte mig senere samme dag, at de bevidst søger at skabe et uformelt arbejdsmiljø. “It generate a space for creative thinking”, begrundede han.

Her går jeg over Brooklyn Bridge – broen som binder Manhattan og Brooklyn sammen.

Lokal isbil i Brooklyn. Er allerede blevet fast kunde 🙂

Hyperakt ligger ved 3th Avenue og 6th Street i Brooklyn, New York. For at komme dertil skal jeg med to forskellige metroer. Jeg tilbringer derfor omkring halvanden time hver dag i undergrunden. Det lyder måske lidt kedeligt, men faktisk sker der næsten altid et eller andet spændende og uforudsigeligt. Undergrunden i New York er en helt unik verden med alverdens kiosker, eksotiske madboder og specielle mennesker. I tirsdags oplevede jeg en gruppe ældre mænd med bowlerhatte synge Beatles sange i metroen. Det lød fantastisk. Desværre er undergrunden også et sted, hvor mange hjemløse er nødsaget til at slå sig ned. Mange af dem går fra metro til metro i håbet om at få nogle cents i deres slidte plastikkopper.

En varm dag i den travle undergrund. Heldigvis blev der spillet god musik 🙂

De første to uger ved Hyperakt har både været spændende og udfordrende. Jeg har blandt andet deltaget i et møde med to advokater fra organisationen Brooklyn Defender Service. De har indgået et samarbejde med Hyperakt i håbet om at kunne adressere uligheden i det amerikanske retssystem gennem en visuel kampagne. Til mødet forklarede de to advokater, hvordan mange fattige afroamerikanere bliver behandlet uretfærdigt i det amerikanske retssystem. Hvis en sort dreng begår en simpel kriminalitet, vil han ikke have samme mulighed for at komme ud af retssystemet som en hvid dreng. ”You are granted forever by the state of your past”, forklarede en af advokaterne.

Det har været enormt interessant at deltage i et møde som dette og desuden at være med til at påbegynde arbejdsprocessen, som lige nu handler om at gennemgå en masse informationer omkring problematikken.

Den kommende måned vil jeg fortsat deltage i projektet for Brooklyn Defender Service og desuden løbende interviewe de ansatte. Et antropologisk feltarbejde handler nemlig ikke kun om at deltage i forskellige arbejdsopgaver, men også om at observere og interviewe de ansatte. Dette med henblik på at forstå, hvordan social innovation skabes, og hvordan det påvirker mennesker.

Skriv en kommentar